Неочакван мир се възцари в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

...
Неочакван мир се възцари в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).
Коментари Харесай

Удължават помощта за бизнеса с 3 месеца, приоритет са туризмът и ресторантите

Неочакван мир се възцари в Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС). Днес в Гранитна зала на Министерския съвет се организира първо присъствено съвещание на тристранката след края на изключителното състояние, обвързвано с ковид Covid-19.

На него бе разискван план на разпореждане за установяване на изискванията и реда за погашение на средства за опазване на заетостта на служащи и чиновници и след извънредата епидемиологична конюнктура.

Утре изтича срокът на деяние на досегашните ограничения за подпомогане на бизнеса и служащите, свързани най-много с известната мярка 60/40, напомня флагман.бг. Сега концепцията е тя да продължи да работи от 1 юли до 30 септември, както утвърди и НСТС през днешния ден.

Ще работят и други ограничения, като приоритет ще бъдат туризмът и ресторантьорството. Противоречия сред синдикати, работодатели и държавно управление по тематиката на процедура няма.

Вицепремиерът Марияна Николова разгласи на брифинг след съвещанието на НСТС:  " В бранш " Хотелиерство и ресторантьорство " за наети след 1 юни 2020 година критерият е застрахователен приход за длъжността. Право да получат средства имат работодатели от всички стопански действия като се изключи някои браншове. НСТС реализира единомислеща поддръжка за плана на разпореждане. "

Министърът на труда Деница Сачева сподели от своя страна:  " Мярката 60/40 от 1 юли ще работи дружно с две интервенции по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ". Работодателите ще могат да аплайват както по мярката 60/40, по този начин и за обезщетения от 290 лева в секторите " Пътнически транспорт " и надлежно " Туризъм ". Това е решение на Министерски съвет от предходната седмица. Общият размер на обезщетенията за работодателите, които употребяват двете ограничения, ще бъде до 80%, като от 1 юли работодателите също ще могат да аплайват и по мярката " Заетост за теб ", с която биха могли да наемат безработни лица, за които за интервал от три месеца ще получават 610 лева плюс осигуровките. Ако шеф кандидатства по мярката " Заетост за теб " дружно с 60/40, не може да кандидатства за едно и също лице. Т.е. или лицето е безработно и е наето по мярката " Заетост за теб ", или лицето надлежно е чиновник или служащ във фирмата и към този момент може да получи отплата по 60/40. "

Според Сачева, Агенцията по заетостта и Националният застрахователен институт ще бъдат необичайно натоварени в идващите месеци поради ограниченията, което било предизвикателство. 

" Изплатените средства досега по сегашния дизайн на мярката 60/40 са в размер на 114,7 млн. лв., като с тях е непокътната заетостта на към 150 хиляди души. Очакваме, несъмнено, заплащанията да продължат. Ние имаме заявки за съвсем 290 хиляди души от съвсем 18 хиляди работодатели. Това, което сме предложили сега с новия дизайн на мярката, от една страна, фактически се уголемява малко обсегът на секторите, които биха могли да аплайват, само че слагаме специфичен акцент върху служащите и чиновниците, които са в бранш " Хотелиерство и ресторантьорство " и по-специално върху сезонните служащи ", съобщи още министърът на труда. 

Възможност да аплайват ще имат и търговци от медицинския бранш, които нямат контракт с Националната здравно-осигурителна каса. 

Сачева благодари и за напъните на сътрудниците си в Министерски съвет - вицепремиерите Марияна Николова и Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. 

" Изключително мощен беше разговорът надлежно и с сътрудниците Росен Желязков като министър на превоза и Николина Ангелкова в бранша " Туризъм ", за който, както виждате, вършим и най-големи изключения и се опитваме да бъдем оптимално потребни, тъй че да облекчим и без друго сложната обстановка в тези стопански браншове ", заключи Деница Сачева. 

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България разгласи, че всички работодателски организации поддържат новите ограничения за подпомогане на бизнеса. 

От друга страна, Пламен Димитров от КНСБ сподели, че и синдикатите поддържат новото проектопостановление. Той благодари на министър Сачева, с която имали " много тежки разногласия ". Димитров също акцентира, че в тази ситуация се дава преимущество на сезонната активност. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР